איך לבחור פסיכולוג.ית?

אז זהו, החלטת לפנות לפסיכולוג.ית. אבל מה עכשיו? איך לבחור את הפסיכולוג.ית המתאימ.ה?

יש בארץ אלפי פסיכולוגים.ות, ואין אחד.ת זהה לשני.ה.  קיימים סוגי מומחיות שונים, פסיכולוגים.ות עוסקים.ות בתחומים רבים, משתמשים.ות בטכניקות שונות ומגוונות. מגיעים.ות מכל קצוות האוכלוסייה במדינת ישראל, בגילאים ודרגות וותק שונות, טווח מחירים, מיקומים וכו' וכו' וכו'.
אז איך נוכל למצוא את הפסיכולוג.ית שמתאימ.ה לך?
התשובה היא בזהירות, צעד צעד, ועל ידי בירור המאפיינים שחשובים לך. וזו בדיוק המטרה של האינדקס שלנו.

צעד ראשון– מתחילים עם השאלות הגדולות:
מי- עבור מי הפניה?
עבור עצמך? עבור ילד.ה? הורה? זוג או משפחה? אולי בכלל עבור ארגון או חברה?
מה- מה השירות המבוקש?
האם הפניה היא עבור טיפול? אבחון? הדרכה? ליווי בתהליכים שונים?
למה– מה היא סיבת הפניה?
דיכאון? לקות למידה? משבר במשפחה? הסתגלות לעבודה חדשה? מה מביא אותך לפנות? מה היית רוצה לפתור?
איפה– מה אזור המגורים שלך/היכן היית רוצה להגיע לטיפול?

צעד שני עכשיו, אחרי שהגדרנו את דרישות הבסיס, במיוחד אם התקבלו תוצאות רבות, הגיע הזמן לעבור לסינונים.
כאן בדיוק המקום להעדפות השונות והייחודיות של כל אחד ואחת, שיעזרו לדייק את הבחירה.
ההעדפות הן שונות ומגוונות עבור כל אחד ואחת, יש המון מאפיינים שיכולים להיות קריטיים עבור חלק וחסרי חשיבות לאחרים.ות, לכל אחד ואחת המאפיינים שחשובים לו.ה.
אז בואו נעשה סדר במאפיינים.

מאפיינים מקצועיים של הפסיכולוג.ית
התמחות– בפסיכולוגיה 6 תחומי התמחות, שלכל אחד תחומי עיסוק ומומחיות ייחודיים, כאשר לפעמים מתקיימת חפיפה בין חלק מהתחומים – קלינית, חינוכית, שיקומית, התפתחותית, רפואית ותעסוקתית.

רמת הכשרה– פסיכולוגים.ות מתחילים.ות לקבל מטופלים.ות החל מהשנה השנייה להתמחות, ועד לפנסיה ואף אחריה. פסיכולוג.ית בעל.ת הרשאה לעסוק בפסיכולוגיה יכול להיות מתמחה (נמצא במהלך התמחות באחת מששת התחומים- רשאי.ת לעסוק בפסיכולוגיה החל משנת ההתמחות השנייה כל עוד נמצא תחת הדרכה), מומחה (פסיכולוג.ית אשר סיים.ה את מסלול ההתמחות והוכר.ה כמומחה ע"י משרד הבריאות), ומומחה-מדריכ.ה (פסיכולוג.ית מומחה אשר עבר הכשרה בהדרכה והוכר.ה על ידי משרד הבריאות כמדריך).
שיטות טיפול- פסיכולוגים.ות מוכשרים.ות ועובדים.ות בגישות ושיטות טיפול שונות, המתאימות למטופלים.ות או לסוגי פניות שונות. בין הגישות המוכרות ניתן למצוא טיפול דינמי, פסיכואנליזה, CBT, DBT, בילדים טיפול במשחק, טיפול דיאדי, טיפול באמנויות, טיפול בדרמה, במוזיקה, ביופידבק, היפנוזה, EMDR, טיפול זוגי, משפחתי ועוד.

מאפיינים אישיים של הפסיכולוג.ית
לחלק מאתנו עשויות להיות העדפות אישיות לגבי זהות הפסיכולוג.ית, כאלה שיאפשרו להרגיש יותר נוח בטיפול.  מה מרגיש לך מתאים/נכון עבורך?
מגדר הפסיכולוג.ית – האם מתאים לך יותר להיות בטיפול אצל גבר? אישה? לא עקרוני?
גיל הפסיכולוג.ית – העדפות אישיות משתנות מפונה לפונה בנוגע לגיל המטפל.ת.
דת– האם חשוב לך למצוא מטפל/ת מהמגזר החילוני, דתי, חרדי- האם יש?

תנאים והעדפות
מה התנאים המתאימים שיאפשרו לך טיפול מיטבי?
מיקום- היכן מקום הטיפול המועדף עליך? קרוב הביתה? לעבודה?
ימי עבודה- לעיתים מועד הטיפול עשוי להיות שיקול מכריע…
תעריף– אצל חלק מהפונים.ות התעריף הינו שיקול מרכזי- ויחפשו תעריף מוזל במידה זו או אחרת, לאחרים.ות התעריף אינו מהווה שיקול משמעותי.
קופת חולים/משרד הביטחון– חלק מן הפונים.ות יחפשו פסיכולוג.ים.יות  העובדים.ות בהסכם עם קופת חולים/משרד הביטחון.
זמינות– פונים.ות  רבים יעידו על החוויה המתסכלת של פניות מרובות לפסיכולוגים/ות אשר אינם זמינים/ות להתחלת טיפול. לשם כך, הוספנו קטגוריית זמינות.

דרישות ייחודיות
מפגש פרונטלי/אונליין היום, בעידן הפוסט קורונה, לעיתים גם בשל מגורים במדינה זרה או שיקולים אחרים- יותר ויותר מטופלים.ות מחפשים.ות אפשרות לקיים טיפול באמצעים וירטואליים. לאחרים, אין תחליף למפגש הבלתי אמצעי בחדר על הספה.
נגישות– לצערנו, לא כל הקליניקות הפרטיות מונגשות באופן מלא לבעלי.ות צרכים מיוחדים, והדבר עשוי להיות בעל חשיבות רבה לחלק מן הפונים.ות.
היכרות בעבודה עם אוכלוסיות מיוחדות- ללא מעט פונים.ות חשובה היכרות של הפסיכולוג/ית עם המאפיינים הייחודיים של אוכלוסייה כלשהי, אשר עשויים להיות בעלי משמעות רבה בחייהם.ן.

צעד שלישי-  כעת, לאחר שהגדרת את המאפיינים החשובים לך, ניתן לעבור על רשימת הפסיכולוגים.יות המוצעת בעמוד התוצאות. בעזרת אלגוריתם התאמה שפיתחנו, ההצגה היא על פי סדר של רלוונטיות, כאשר הפסיכולוגים.יות אשר עונים.ות בצורה המדויקת ביותר על הדרישות יוצגו בראש העמוד.
לחיצה על שם הפסיכולוג/ית תפתח את העמוד האישי, בו ניתן יהיה להתרשם יותר לעומק בנוגע לפסיכולוג/ית הספציפי/ת. אם מצאת את הפסיכולוג/ית המתאימ/ה לצרכיך, ניתן לפנות ישירות באמצעות הטלפון/מייל או מסרון ווטסאפ…

חשוב לזכור- עשינו ואנו עושים.ות מאמצים רבים על מנת להקל ולדייק את תהליך החיפוש אחר הפסיכולוג/ית המתאים/ה לצרכים שלכם.ן. עם זאת, חשוב לזכור שבמידה רבה, תהליך טיפולי משמעותי אינו מתבסס על קטגוריות של התאמה, אלא על רצון ועבודה משותפת ובעיקר על הקשר הייחודי שנוצר בין מטפל.ת למטופל.ת.

תהליך החיפוש ובחירת הפסיכולוג/ית מהווים את הצעד הראשון במסע אשר לעיתים קרובות עשוי להיות משנה חיים. אך יש לזכור כי העיקר הוא המסע עצמו.

אז שיהיה בהצלחה!!

ונשמח לשמוע על חוויית החיפוש האישית שלך במייל :
office@psych.org.il